Skip to main content

Op een ander spoor

Een kring is een groep mensen met een gezamenlijk doel. Je mag die groep mensen ook een team, een werkgroep, een initiatiefgroep, een feestcommissie — of een van de vele, vele andere termen — noemen. Waar het ons hier om gaat is dat gezamenlijke doel. Zonder gezamenlijk doel ben je namelijk geen kring, maar een x-aantal mensen dat toevallig op dezelfde plaats is. En voor de bijdehandjes onder ons: de mensen die op een perron allemaal op dezelfde trein staan te wachten hebben misschien wel allemaal (bijna) hetzelfde doel, namelijk straks in die trein stappen, maar dat is géén gezamenlijk doel. Het is niet een doel dat ze samen willen bereiken.

 Ander spoor

In de afgelopen maanden werd duidelijk, dat we als CONSENT-methode trainers nog wel samen in dezelfde trein zaten en dat onze doelen nog steeds veel raakvlakken hebben, maar dat er steeds minder sprake was van een gezamenlijk doel. Omdat we nog steeds in dezelfde richting op weg waren viel dat in eerste instantie ook nog niet heel erg op, maar onlangs besloten we het onvermijdelijke onder ogen te zien: we zijn nog steeds trots op wat we de afgelopen 10 jaar samen hebben opgebouwd, maar nu willen we verder in verschillende specialisaties.
Ruim twee jaar geleden besloot Rachel weer in de schoolbanken te kruipen. Ze deed staatsexamens en begon aan de bachelor Interdisciplinaire Sociale Wetenschappen. Ze zit intussen in het 2e studiejaar en hoewel het geregeld een flinke uitdaging is, geniet ze volop. Voor Rachel smaakt het naar meer. Andere trainers deden het afgelopen jaar veel onderzoek naar andere vormen van organiseren en eigendom.

Steward owned

De afgelopen jaren hebben we binnen de CONSENT-methode vooral gewerkt aan het praktisch toepasbaar maken van de CONSENT-methode. We vertaalden de vraag ‘Hoe zorg je ervoor dat mensen aan de slag kunnen met gelijkwaardige gesprekken en gedragen besluitvorming?’ naar praktisch toepasbare hulpmiddelen en trainingen. Maar het laatste jaar lopen onze ideeën over volgende stappen zetten uiteen. Rachel wil het gedachtegoed van de sociocratie in bredere context onderzoeken en bevragen. Baudy, Carien, Suzanne en Mariska zien veel ruimte en mogelijkheden om de praktische toepassingen verder uit te breiden en nader te onderzoeken hoe gelijkwaardigheid in organisaties verder geïmplementeerd kan worden. Ook bestond er bij hen de behoefte om de CONSENT-methode steward owned te maken.
Gelukkig kunnen die dingen naast elkaar bestaan. Rachel gaat haar tijd en energie besteden aan wat haar roept. Concreet betekent dit dat Rachel vanaf begin dit jaar geen onderdeel meer uitmaakt van de organisatie rondom de CONSENT-methode. Ze zal naast haar studie parttime en op eigen titel als gespreksleider aan het werk blijven en sporadisch zal ze zelfs ook illustreren. Verder gaat ze vooral op onderzoek uit.
De overige trainers gaan verder met de CONSENT-methode, vanuit een vernieuwend organisatie model waarover we binnenkort meer zullen schrijven.

Afscheid

Soms wisselen treinen van spoor en rijden ze richting een ander doel. Dat is wat hier gebeurt. We kijken met elkaar dankbaar terug op tien creatieve en leerzame jaren en vervolgen hierbij ieder ons eigen spoor richting een doel waarvan wij gelukkig worden en waarmee we op de best mogelijke manier kunnen bijdragen.

Dit artikel is geschreven door

Baudy Wiechers

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Schrijf je in voor onze
maandelijkse nieuwsbrief

Ontvang gratis de eerste hoofdstukken van ons boek Besluit met CONSENT en ontdek antwoorden op de vragen: Wat is consent en wat levert werken met consent je op?