online

online

zorg

zorg

gemeenten

gemeenten

bedrijven

bedrijven

onderwijs

onderwijs

gezin

gezin

individueel

individueel

Collega's die steeds van mening veranderen, dat is toch onwerkbaar!

Acties hebben consequenties. Zo ben ik opgevoed en zo heb ik ook mijn kinderen geleerd. Maar onlangs kwam ik iets interessants tegen.
Het spreekwoord wie A zegt moet ook B zeggen houdt in dat je, eenmaal ergens voor gekozen, daar aan vast zit. Dat je de consequenties die voortkomen uit je keuze moet nemen. Of die nou leuk zijn of niet. Bijvoorbeeld: Als je koekjes wilt bakken, moet je daarna de keuken opruimen. Dit klinkt logisch.

Maar hoe zit het met het spreekwoord: Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald?
Als je weet dat je een keuze hebt gemaakt die bij nader inzien niet zo'n goede keuze blijkt te zijn, moet je dan toch maar door en doorgaan? Of mag je je mening herzien en een heel andere kant op gaan? Met de nieuw opgedane kennis en ervaring een andere keuze maken dan je in eerste instantie deed?

Bij mij brengt deze vraag van alles teweeg. Want ik vind het wel lekker helder: Wie A zegt, moet ook B zeggen. Het is nou eenmaal vaak zo dat uit keuzes die we maken consequenties voortkomen die we minder leuk vinden of die we niet hadden voorzien. En ja, dan moet je maar even doorzetten, je tanden op elkaar zetten en toch doorgaan...

Maar wat als je al weet dat doorgaan (B dus) tot gevolg heeft dat je verder afdwaalt van wat je echt wilt? Dat je B nooit echt goed zal kunnen uitvoeren omdat het niet (meer) klopt?
Mag je dan zeggen: 'Ik heb een keuze gemaakt die eerst goed leek, maar nu niet meer. Ik heb nieuwe inzichten verworven die maken dat ik nu een andere kant op ga, een keuze maak die ik zelf echt niet voorzien had'?

Bij het werken met de CONSENT-methode® zien we vaak dat mensen tot andere keuzes komen omdat er gezichtspunten gedeeld worden. Er ontstaan nieuwe inzichten door de kennis die opgedaan is en de conclusie wordt getrokken: 'We kunnen hier beter mee stoppen, ook al is het jammer van het werk dat we al verricht hebben.'
Of: 'We kunnen toch beter route Y kiezen in plaats van route X, ook al leek dat eerst niet zo. Met de nieuw opgedane informatie kunnen we beter nu omkeren en opnieuw beginnen, dan doorgaan en bij voorbaat al weten dat het niet tot het gewenste resultaat gaat leiden.'

Mag en kan jij gedurende een proces of situatie van mening veranderen?
Mag jij, in plaats van 'Wie A zegt moet ook B zeggen' kiezen voor 'Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald'?

Ik ben benieuwd of je dit herkent, wat je gedaan hebt, wat je had kunnen doen en wat de consequenties waren of zouden kunnen zijn.

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Laat je reactie achter

  1. Posting comment as a guest.
0 Characters
Bijlages (0 / 3)
Share Your Location

thumb kleintje online 253x253

Geef rust & structuur aan je online overleg!

Een klein boekje om een allereerste indruk te krijgen en vandaag de eerste stap te zetten.

Speciaal gericht op online gebruik en dus dit is een download.

Maak effectief besluiten nog leuker! Ontvang de:

1. Gespreksetiquette
2. Van Motie tot Besluit

En ga meteen aan de slag!

Geschreven door:

Baudy Wiechers

Baudy Wiechers

Bevlogen & daadkrachtig

e-mail  website facebook linkedin

Gerelateerde artikelen

ontwerp & techniek WEBJONGENS © 2019 - in opdracht van Infini.nu

Deel dit artikel

Heb je iets gehad aan dit artikel? Deel het dan in je eigen netwerk!