Skip to main content

De kunst van het samenkomen

Recentelijk las ik een geweldig boek van Priya Parker, "The art of Gathering" ofwel "De kunst van het samenkomen".

Priya Parker staat bekend als een enorm goede samenbrenger. Ze werkt op plekken, waar er veel tegenstrijdige belangen zijn, zoals bij belangrijke (vredes)onderhandelingen. Een kunst is het zeker, want er kan veel misgaan, als we samenkomen. We kennen allemaal wel voorbeelden. Dat ene leuke dansfeestje waar niemand op de dansvloer stond, omdat de DJ net niet de juiste nummers draaide. Of dat werkoverleg, waar je met geknepen billen zit omdat je collega bij de rondvraag met haar belangrijkste agendapunt komt, waardoor de vergadering eindeloos uitloopt. Of de uitvaart waar veel meer mensen op af kwamen dan gedacht waardoor de locatie te klein en te warm was en de catering ontoereikend. Zo heeft iedereen haar eigen ervaringen met samenkomsten. We noemen een samenkomst een samenkomst, als er drie of meer mensen bijeenkomen. Is het dan altijd kommer en kwel? Nee, hoor!

Ik ontdekte met de tips van Priya Parker, dat we met de CONSENT-methode al veel "goed" doen. In de aankomstronde stemmen we op elkaar af en is er oprecht ruimte om contact te maken. De rondvraag hebben we naar voren gehaald, zodat we van tevoren afstemmen hoe de bijeenkomst er uit ziet en waar we het over gaan hebben. Er is ruimte voor emoties, onze mening telt en we sluiten af met een slotronde hoe we de bijeenkomst uitgaan. Is er dan niks meer te leren voor ons ervaren samenkomers?

Natuurlijk wel. Zelfs zoveel dat ik nu bij Priya Parker een zes-weekse cursus volg. Les 1 gaat over het doel van je samenkomst. Wat is jouw doel? Of interessanter…wat is ons gemeenschappelijke doel? Alleen over het doel kunnen we al een goed gesprek voeren, omdat het erg lastig kan zijn om een gezamenlijk doel te formuleren. We zijn vaak liever bezig met de vorm van onze samenkomst en de praktische kanten dan met ons doel. Het formuleren van een doel vergt dat we bij onszelf te rade gaan, dat we gaan spitten naar het waarom, naar de verbinding. Het vraagt dat we het impliciete expliciet maken en uitspreken. Mijn ervaring is, dat het hebben van een gemeenschappelijk doel ontzettend behulpzaam is bij het nemen van besluiten. Zeker als er discussie ontstaat.

Wat ik geleerd heb van deze eerste les is: "Ik mag het doel wat vaker herhalen", zeker bij een bijeenkomst of overleg dat al langer bestaat. Hebben we nog steeds hetzelfde gemeenschappelijke doel voor ogen en klopt het nog? Ook heb ik geleerd dat ik voor veel meer bijeenkomsten kan nadenken over het doel. Mijn verjaardag, dat leuke feestje dat ik aan het plannen ben, die workshop met collega's waar we vol in de inhoud zijn gesprongen…
Moeten we dan voor elke samenkomst een doel formuleren? Als je lekker met vrienden bij elkaar komt en het loopt… lekker doen, maar wil je bewust eens iets anders of meer diepgang of is het een complexe samenkomst denk dan zeker na over je doel.

Ik kijk uit naar de komende lessen waar onderwerpen als in- en uitsluiting, de uitnodiging, de locatie, de inhoud en de verbinding nog aan bod komen.
Wil je volgen wat ik nog meer leer over de kunst van het samenkomen? Check wekelijks onze socials, dan deel ik mijn belangrijkste take-homes.

Dit artikel is geschreven door

Carien Kirkels