Skip to main content

Lege stoel aan Tafel

Onlangs heeft mijn zus de gespreksleiders training afgerond, die ik jaren geleden al deed, dus je kunt wel zeggen dat de CONSENT-methode in onze levens een grote rol speelt.

We zijn allebei verslingerd geraakt aan deze methode en passen hem toe op het werk en in ons gezin. In elk telefoongesprek komt de CONSENT-methode wel een keer voorbij. Zo ook toen we spraken over rouw. Rouw is een groot thema in onze levens. Een paar maanden geleden, in juni, overleed ons zusje Annemarie. Het organiseren van de uitvaart na haar dood verliep in harmonie met onze moeder en zwager. We luisterden naar elkaar, lieten elkaar uitpraten en bleven doorgaan in rondes tot alles was gezegd, met als basis de Gespreksetiquette. Dit kostte geen moeite aangezien dit zo in onze natuur zit.

Het is fijn om in een kringgesprek te kunnen benoemen wat je vindt en wat je voelt, want in de CONSENT-methode mag alles er zijn: verdriet, woede, frustratie, angst, vreugde, enthousiasme of welke andere emotie dan ook. We merkten dat het niet reageren op elkaar en de emoties er gewoon even laten zijn, ervoor zorgde dat iedereen zijn eigen stuk doorleefde. Dit werkt niet alleen voor volwassenen, maar zeker ook voor kinderen. Iemand even de tijd geven zodat diegene kan zijn met de emoties die op dat moment gevoeld worden, dit benoemen en er ruimte voor maken kan enorm helpend zijn.

We ervaren veel van onze emoties vaak als negatief, overweldigend en we willen de emoties die we als minder prettig of wenselijk ervaren graag meteen oplossen en ons weer fijn voelen. Door de CONSENT-methode leren we dat je niet alles meteen hoeft op te lossen.

Het is alweer december, de maand met de vele feestdagen en het gemis van ons zusje wordt groter, want deze kerst is er bij ons een lege stoel. Op dit soort dagen komt het extra hard binnen dat ze er niet meer is. Hoe fijn zou het zijn om deze kerstdagen of het kerstdiner te starten met een aankomst ronde. Best spannend, want niet iedereen in onze familie is bekend met de methode, maar het lijkt ons de moeite waard om af te stemmen en de ongesproken woorden, het onbesproken verdriet aandacht te geven. Om het er gewoon te laten zijn zonder dat we betutteld of getroost hoeven te worden. Hoe is dat voor jou? Is er tijdens de feestdagen aandacht voor jouw onbesproken thema’s of komen die als een vulkaan middenin het kerstdiner tot ontploffing?

Wil je tijdens de feestdagen, net als wij, een CONSENT-sausje over je samenkomst gieten? Dan kun je starten met een aankomst-ronde waarbij je afstemt op elkaar. Je kan beginnen met de vraag “hoe zit je erbij” of “hoe gaat het met je”? Even die verbinding maken met elkaar voor je weer doorgaat met het volgende gerecht. En natuurlijk kun je aan het eind van de samenkomst aan iedereen vragen of het doel behaald is. Ons doel met kerst is in verbinding met elkaar tijd met dierbaren doorbrengen, juist als er een lege stoel aan tafel is . Wat is jouw doel deze feestdagen?

Dus kijk deze feestdagen eens met een CONSENT-bril naar jouw samenkomst. We wensen iedereen een warme en verbindende tijd toe.
De CONSENT-zussen,
Saskia en Carien

Dit artikel is geschreven door

Carien Kirkels

Schrijf je in voor onze
maandelijkse nieuwsbrief

Ontvang gratis de eerste hoofdstukken van ons boek Besluit met CONSENT en ontdek antwoorden op de vragen: Wat is consent en wat levert werken met consent je op?