Skip to main content

Ongemak en verwachtingen

Ik had vandaag een prachtig gesprek met een vriendin over loslaten en daarbij ging het ook over verwachtingen loslaten. Verwachtingen over hoe een bijeenkomst zal verlopen, verwachtingen over de uitkomst van iets, maar ook en vooral de verwachtingen over mezelf. Regelmatig kom ik er bij uit dat dingen niet lopen, zoals ik ze bedacht had. Achteraf zie ik dan, dat ik verwachtingen had die wellicht niet helemaal klopten met de werkelijkheid.

Onlangs volgde ik een training over ‘Leiderschap in Verlies’. Alleen de titel al, deed mij watertanden. Mijn verwachtingen voor die dag waren hooggespannen. Vandaag zou ik verdiepen op een onderwerp waar ik veel mee bezig ben, namelijk rouw en verlies. Halverwege de dag was ik enigszins gedesillusioneerd, mijn verwachtingen waren veel te hoog gespannen. Aan het begin van de dag was door de trainers niet gecheckt wat ieders verwachting van de dag was. Ook de afsluiting van de dag was een beetje rommelig. Ik ging ontevreden naar huis. Tijdens mijn eigen reflectie over deze dag voelde ik duidelijk de meerwaarde van aan het begin van een bijeenkomst je verwachtingen of je doel uitspreken. Wat had ik van deze dag verwacht? Iets wat we bij de CONSENT-methode altijd checken in de aankomstronde. En aan het einde van de dag ook de vraag of er aan je verwachtingen voldaan is. Een ander essentieel onderdeel van een bijeenkomst voor mij is, dat we afspreken dat we met elkaar verantwoordelijk zijn voor het proces. Dus dat je ingrijpt (ook als deelnemer) als er iets niet klopt of niet lekker voelt. Zo kan iedereen eigenaarschap nemen over de bijeenkomst en voelt de gespreksleider zich gesteund. Gelukkig waren de trainers na deze dag enorm bereid om naar ieders feedback te luisteren en kan ik alleen maar veel respect voelen voor hoe ze de onvrede opgelost hebben. Ze zijn met al het ongemak wat ze voelden de gesprekken met de cursisten aangegaan en hebben de training verbeterd en iedereen gecompenseerd op een prachtige manier.

Wordt er niet aan je verwachtingen voldaan en is er geen ruimte om het uit te spreken, dan kun je je ongemakkelijk voelen. Het uitspreken van verwachtingen vraagt er om dat je even stilstaat en echt in de bijeenkomst stapt. Mij gebeurt het af en toe nog, dat ik me niet bewust ben van mijn eigen verwachtingen en mijn eigen ongemak tijdens een bijeenkomst. Ik ervaar nog ongemak als een bijeenkomst lang duurt of als er iemand vaak ‘niet-consent’ gaat. Dan bekruipt mij een ongemakkelijk gevoel van: “We gaan er niet uitkomen!”. Dan is de kunst om het ongemak te verdragen of om in te grijpen als mede-procesverantwoordelijke. Uiteindelijk loopt de bijeenkomst vaak zoals het moet lopen, door het niet-consent gaan van een deelnemer is er een nog mooier besluit genomen. Doordat de bijeenkomst lang duurde, hebben we een procesbesluit genomen en is er nog nieuwe waardevolle informatie naar boven gekomen. Of ik heb mijn ongemak uitgesproken en het heeft de gespreksleider of andere deelnemers geholpen in het proces.

groeikaarte

En soms ontstaat er ongemak binnen je samenwerking, omdat je niet op één lijn zit. In de CONSENT-methode hebben we het vaak over de rijkdom der verschillen. Iedereen mag haar eigen gezichtspunt hebben en we hoeven het niet meteen met elkaar eens te zijn. We verdragen het ongemak van het niet op één lijn zitten in het vertrouwen, dat we er toch uit gaan komen, omdat we een gezamenlijk doel hebben. Zo ontstaat er groei en wordt je samenwerking steviger en meer gedragen. Dat heb ik nu weer ervaren in de training die ik volgde. Dat het ongemak verdragen en er daarna over in gesprek gaan leidt tot samen groeien en bloeien. En zo is het cirkeltje weer rond.

Ik wilde namelijk graag zeggen dat ik zo trots ben over de leuke groei-kaarten die we hebben laten maken met spreuken als: “Samen groeien en bloeien”, “Rijkdom door verschillen” en “Alleen ga je sneller, samen kom je verder”. Kijk hoe leuk ze zijn geworden. Bestel je deze zomer (2023) iets in onze webshop krijg je een leuke kaart cadeau.

 

 

Dit artikel is geschreven door

Carien Kirkels

Schrijf je in voor onze
maandelijkse nieuwsbrief

Ontvang gratis de eerste hoofdstukken van ons boek Besluit met CONSENT en ontdek antwoorden op de vragen: Wat is consent en wat levert werken met consent je op?