Skip to main content

Zonder wrijving geen glans – Besluitvorming met kritische mensen

Kritische mensen worden vaak als lastig gezien. Ze vertragen de vergadering, ze denken niet mee, er is weerstand. En helemaal als je met consent afspraken wilt maken, dan wil je het toch eigenlijk met elkaar eens zijn.

Dan wil je er samen uitkomen?! Kan dat met kritische mensen?

Laten we eens beginnen met wat het woord kritisch met jou doet. Vind je kritische mensen vervelend of vind je ze juist leuk?
Voelt het als zwaar en lastig of heeft het een positieve vibe? Roept het negatieve reacties op of vind je dat kritische mensen vaak heel betrokken mensen zijn?

Onlangs gaven we een training aan een groep zeer kritische (of zal ik zeggen 'betrokken'?) mensen uit het onderwijs. In de openingsronde vroegen we wat ze verwachtten van de training. Om te zeggen dat de deelnemers enthousiast waren... nou nee, niet echt. Mijn collega en ik keken elkaar aan en beseften dat dit een uitdagende klus zou worden.

We hadden ons hierdoor uit het veld kunnen laten slaan, maar toevallig houden wij wel van een uitdaging. We zijn zelf zo ervaren met de methode dat we erop vertrouwden dat het wel goed zou komen. De kritiek die geuit werd maakte ons niet aan het twijfelen. Na afloop van de training waren de deelnemers enthousiast over wat ze geleerd hadden en over de toepassingsmogelijkheden in hun praktijk.

Omdat we de sceptische eerste reacties niet als negatief opgevat hadden, maar als een uiting van iemands gevoelens of ervaringen, zat het ons niet in de weg en konden we neutraal aan de slag. Want: Ondanks hun kritische houding waren deze mensen wel in de training. Ze wilden er wel iets mee. Ze investeerden hun kostbare tijd om er te zijn, om te onderzoeken, om mee te doen!

Elke keer blijkt weer dat ik liever kritische mensen heb die betrokkenheid tonen, dan meegaande mensen die alles goed lijken te vinden. Betrokken kritische mensen zijn goed voor een organisatie, ook in je vergadering en ook als daardoor het nemen van besluiten langer duurt. Als het gezamenlijk doel maar steeds voor ogen gehouden wordt, iedereen mee mag blijven doen en de besluiten met consent genomen worden. Dan zijn het duurzame, goed uitvoerbare en gedragen besluiten geworden, die bijdragen aan de realisatie van de doelen van de organisatie.

Zonder wrijving geen glans ;-)

 

Dit artikel is geschreven door

Baudy Wiechers

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Schrijf je in voor onze
maandelijkse nieuwsbrief

Ontvang gratis de eerste hoofdstukken van ons boek Besluit met CONSENT en ontdek antwoorden op de vragen: Wat is consent en wat levert werken met consent je op?